創造と環境

コピーライター西尾忠久による1960年〜70年代アメリカ広告のアーカイブ

(483)シーヴァス・リーガルの広告(30)


khalki さんに[ニョーヨーカー・アーカイブ]を教わったので、ほとんどの広告に『ニューヨーカー』誌に掲載された号(時期)が特定できるようにようになり、このシリーズの資料性が高まりました。

いつかご紹介した『DDB NEWS』のバックナンバー で、シーヴァスのキャンペーンにたずさわったクリエイターのクレジットも、すこしずつ判明してきているので、それも判明分からおいおい追記していきます。

それによって、資料性がさらに高まりましょう。40数年前から30年前の広告に新しい価値を付すことができるなんて、ネット時代だからこその価値です。


きょうの2点は、キャンペーンがたちあがった直後のものです。



スコッチにしては嵩すぎやしない?


そうですね.
ほとんどのスコッチは2ドルは安いでしょう。
なぜ?
スコッチには、バーゲンはありません。あなたが払った分だけのものが手にはいるのです。
シーヴァス・リーガルの秘密の一つ。「ソフト」なグレンリベット・スコッチでできているんです(これは一級品のハイランド・ウイスキーです)。
シーヴァス・リーガルは12年以下ということけっしてありません。
滅法高価なシェリーの樽をスペインのバレンシアからもってきて、その中で熟成させています(1樽35ポンド以上もするんですよ)。
シーヴァス・リーガルをストレートで飲んでみください(よいスコッチのテストのために)。蜜のようにスーッと喉を降りていきます「唇のかみしめ」も起きません。たじろぎも、息がつまることも、身震いも起きません。
(今お手元のスコッチ・ウイスキーで同じテストをやってみてください)。
シーヴァス・リーガルをちょっと一なめ。
おお。
「人生の小さなすばらしい喜び」を得るのに出し惜しみするなんて、なんというミスをしてたもんだ」


1962.9.29 『ニューヨーカー』




Isn't that a lot for a bottle of Scotch?


Yes.
Most Scotch will run -vou about two dollars less.
Why?
There are no bargains in Scotch whisky. You get what you pay for.
One of the secrets of Chivas Regal is the "soft" Glenlivet Scotch it is made with. (This is prize Highland whisky.)
Chivas Regal is never less than 12 year old.
Extravagant sherry "Casks are brought from Valencia, Spain for ripening it. (Each costs over pound;35.)
Drink Chivas Regal neat (the only test of good Scotch), and it will go down as easily as honey. No "back bite." No gasp. No wince. No shudder.
(Try this same test on your present Scotch whisky.)
Just take one taste of Chins Regal.
Ah.
What a mistake to stint on "the great small pleasures in life."

September 29, 1962 The New Yorker


スコッチ・ウイスキーに払バーゲンはありません。


シーヴァス・リーガルの約半値でお求めになることもできるスコッチもあります。
その代わり質も半分になります。
スコッチに限って、払った分だけのものを入手できるんです。値没と質は正比例しています。
だからシーヴァス・リーガル1本に8.60ドルお払いになれば、当然すぼらしいものをご期待になってもいいわけ。
決して失望はなさいません。
スコッチの中でもいちばんやわらかいスコッチだとおっしゃる方がたくさんいらっしゃいます。
あなたのお気に入りの言葉でいえば、「最高に軽い(でもこれだけはお忘れなく。最高に軽いということと色とはなんの関係もないのです。もちろん、強さとも。ほとんどのスコッチに関して言えることは、軽かろうが重かろうが、86度だということです)。
シーヴァス・リーガルは著名なストラシスラ・グレンリペットの醸造所の「ソフト」ウイスキーでできています。スコットランド高地地方で知られた中でも最も古い醸造所です。
(年齢ですか? 推測に頼るほかないのです。1787年にその醸造所の貸借を戯いでた特許状があります)。
シーヴァス・リーガルは12年ものばかりです。
スペインからグレンリベットまでシェリー樽を輸入してきて、仕込みの助けとしています。
かしの木に吸収されたシェリーがこのウイスキーに独特な味わいを加えているのです。
シーヴァス・リーガルの秘密はここにあるのでしょうか?
でも、私たちには、一つ確信できることがあります。それはシーヴァス・リーガルはこの部分部分を統合したもの以上のものであるということ。
最寄りのバーで一杯やってみてください。刺激のかけらもありません。たじろぎも、息がつまることも、身震いも起きません。たとえストレートでやっても、です。
それから今、お手持ちのスコッチをストレートで飲んで比べてみてください。
これがウイスキーの性格と質をテストする確かな方法なのです。
ロにふくむ前に、芳香を吸いこんでください。
じじつ、シーヴァス・リーガルの名にふさわしい味のウイスキーかどうかをききわける私たちのブレンダーは、鼻だけでやっているのです。
ちょっとでも疑問の余地があれば、そのウイスキーを手にたらして鼻にもっていきます。
決してまちがいません。
では、スコッチの楽しみにおぼれたことのな人びとに一言。
シーバヴァス・リーガルを1本。それであなたの味覚の最上の訓練ができます。
この古典的教育に860 ドル払うのでは高すぎますか?


1962.11.10 『ニューヨーカー』



 There are no bargains
in Scotch Whisky.


You can buy a bottle of Scotch for abou t half the price of Chivas Regal.
And it will be about half as good.
When you buy Scotch, you get what you pay for. Price and quality go hand in hand.
So when you hand over $8.60 for a bottle of Chivas Regal, you'll naturally expect a great deal.
You won't be disappointed.
Many consider it to be the smoothest Scotch there is.
Or the lightest, if you prefer that word. (But remember that lightness has nothing to do with color. Or strength. Almost all Scotches, light or heavy, are 86 proof.)
Chivas Regal is made with the highly prized "soft" whisky of the Strathisla-Glenlivet Distillery the oldest known distillery in the Scottish Highlands.
(Just how old? A matter of conjecture. There's a charter of 1786 granting the lease of the distillery.)
Chivas Regal is always aged for 12 years.
We ship old sherry casks from Spain to Glenlivet to help in the aging. (They cost £35 each.)
The sherry which the oak sides have absorbed adds a special touch of distinction to the whisky.
Are these the secrets of Chivas Regal?
Or is it the pure Highland air? Or the barley? Or the water we draw from our clear H1ghland spnngs?
We simply don't know. Which is why we refuse to change, even slightly, the methods we've inherited.
But we'are sure of one thing: Chivas Regal is much more than the sum of its parts.
Try a glass in your local bar. You won't find a trace of "bite" in it. You won't wince. You won't gasp. You won't shudder. Even if you drink it neat.
Then try sipping a little of your present Scotch neat.
This is a sure test of the character and quality of a whisky.
And before you sip, inhale the aroma.
As a matter of fact, our Blenders, who decide if the whisky is fit to be called Chivas Regal, make their decisions by nose alone.
If they're ever in doubt, they moisten their hands with the whisky and cup them over their noses.
They're never mistaken.
Now a word to those who are not yet dedicated to the enjoyment of Scotch.
A bottle of Chivas Regal probably offers the best training your palate could have.
Is $8.60 tOO much to pay for a classical education?

November 10, 1962 The New Yorker