創造と環境

コピーライター西尾忠久による1960年〜70年代アメリカ広告のアーカイブ

(440)[ニューヨーカー・アーカイブ]によるシーヴァス・リーガルのシリーズ(6)


このヘッド、「論より証拠」って意訳してもよかったんだけど。

あるいは、「舌や喉は正直」とか、「味覚はうそをつかない」


バッテンの隙間のボディ・コピーを拾い読みしてみると、結論は、実際に呑(や)らなくちゃ、普通のスコッチとは一味違うことが納得がいくまいと。


この広告なんか無視なさってください。じかにお味わいください。


上の忠告を無視なさいましたね。では、あなたは、なぜ、じかにシーヴァス・リーガルを味わうべきか、お話ししましょう。
市場には、スコッチと称するウイスキーがあふれています。まあ、どれも、おいしいことはおいしい。すごく、おいしいのもあります。
でも、あなたに実感していただきたいのは、シーヴァス・リーガルの喉ごしの滑らかさです。この点で、かなうものはないはず。(「世界一のウイスキーだよ」と極言なさる方さえあります)呑(や)ってみるのが、もっとも確かなウイスキーの鑑別法です。
喉を刺激しません。噎せることも身ぶるいもこないでしょう?
シーヴァス・リーガルは蜜みたいにそっと胃へ降っていきます。
秘密は? その一つは、シーヴァス・リーガルが12年ものだということ。
一滴一滴が12年ものなんです。
スペインから1樽あたり£35もするシェリーの古樽を買い、それに寝かせています。
眠っているのは、スコットランドで最も古いといわれているグレンリベットの醸造所です。どれほど古いかははっきりしませんが、1695年の日付入りの古文書も残っています。
とはいえ、彼らはソフトなシーヴァス・リーガルをつくる技を心得ています。
この醸造所は、シーヴァス・リーガルをつくるための清らかな湧き水の泉もいくつか所有しています。大麦も品質を厳選しています。
そこでのテストぶりたるや---掌にたらし、それを嗅ぐのです。これほどたしかな検査法はないと彼らは言います。
あなたも、彼らにおとらないテスターとしての鼻をお持ちですよね。
多くの方が、軽さは色味と関係があるかとお尋ねになりますが、色は関係ありません。
そうそう、軽さと強さとを混同なさらないでください。シーヴァス・リーガルはほかのスコッチと同様に43プルーフですから、お気をつけになって。
以上、軽く、ソフトで滑らかなわけをお話ししましたが、もう、ご存じだったかも。
ここまでお読みになったのだったら、遅かりし由良之助でした。


C/W: リタ・シーデン/ジョン・ウィザーズ Rita Selden / John Withers
A/D: バート・スタインハウザー Bert Steinhauser
Photo: バート・スタインハウザー Bert Steinhauser
"The NEWYORKER" 1963.04.27




Don't bother to read this ad. Just taste Chivas Regal.


Since you're paying no attention to our first suggestion, maybe we can get you to act on the second.
Why should you taste Chivas Regal?
After all, the world is full of Scotches. All good. Many excellent. Some great.
We'd like you to judge for yourself the remarkable smoothness of Chivas Regal.
Many people consider it to be the smoothest whisky of all.(Or, bluntly ,"the best Scotch in the world.")
Sip a little, neat.
This is the sure test of quality of a Scotch.
You won't find a trace of "bite." You'll have no tendencey to gasp or shudder.
Chivas Regal goes down unhesitatingly. As smoothly as honey.
What's the secret?
Evry drop of Chivas Regal is twelve years old.
Spain to add a touch of distinction to the aging.(At a cost, we might add, of £35 the cask.)
And we own the oldest known diestillery in the Scottish Highland.
We don't even know exactry how old the Strathisla-Glenlivet Distillery is. (The East of Findlater and Seafield signed a charter assigning its Tease in 1786. And there's a stone in one of the granary gables that's dated 1695.)
But we do know our distillery produces a prize "soft" whisky for Chivas Regal.
There are many things that make it so.
Such as the clear water we draw from our springs.
The qualtiy of the barley.
And the pure. fresh Highland the whisky is fit to be called Chivas Regal.
If they're ever in doubt, they moisten their hands with the whisky and cup them over their noses. This test is infallible.
Provided you own a Blender's nose.
Now, many people ask us, Is Chivzs Regal a "light" Scotch?
Yes it is.
But don't imagine that "lightness" has anything to do with strength.
Chivas Regal is 86 proof, like most other Scotches.
And don't think that "lightness" has anything to do with color.
A "light" Scotch is a smooth Scotch.
And smooth Chivas Regal most certainly is.
As we started to tell you, don't bother to read this advertisement ...
Oh! well. Too Late.



"The New Yorker" 1963.04.27




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